Belediyelere İklim Eylemi İçin Mali Destek
2015 yılında Birleşmiş Milletler(BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile 2030 yılına kadar başarılması gereken on yedi küresel amaç belirledi. Bu amaçların on üçüncüsü “İklim Eylemi” olarak iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için herkesi acilen eyleme çağırıyor.
SKA – 13. İklim Eylemi: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek
13.2. İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi
13.2.1. Gıda üretimini tehdit etmeyen bir şekilde düşük sera gazı emisyonu geliştirme ve iklim direncini geliştirmek ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum yeteneğini arttıran entegre bir politika/strateji/planın operasyonelleştirilmesi ya da kurulmasını tebliğ eden ülkelerin sayısı (ulusal bir uyum planı, ulusal belirlenen katkı, ulusal iletişim, iki yıllık güncelleme raporu veya diğerlerini içeren)
SKA’nın “İklim Eylemi” doğrultusunda Türkiye’nin uygulayacağı politika ve hedefler 12. Kalkınma Planı’nda belirlenmiş ve 2028 yılına kadar iklim değişikliği ile mücadele ve uyum için yapılacaklar kalkınma planında detaylı şekilde ele alınmıştır. Ayrıca bu konuda iki önemli strateji ve eylem planı hazırlanmıştır.
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı – İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030)
- İklim Değişikliği Başkanlığı – İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030)
Yerel Düzeyde Politika, Strateji ve Plan
Yerel düzeyde ilk yapılması gereken iklim değişikliğinin etkilerinin azaltımı ve mücadelesi için uygun politika ve stratejilerin oluşturulmasıdır. Belediyeler stratejik plan çalışmaları dahilinde uluslararası ve ulusal hedefe uygun planlama yapmalıdırlar. Bu alanda bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması dünyanın birçok kentinde önemli bir proje olarak karşımıza çıkmaktadır.
İklim Değişikliğine Karşı Düşük Karbonlu Ulaşım Aracı: BİSİKLET
Ulaşım aracı olarak bisiklet kullanımı, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılmasında önemli katkı sağladığı bilinmektedir. Düşük karbonlu ulaşım araçlarının yaygınlaştırılması için Paris Belediyesi tarafından Paris Yerel Hareketlilik Planı (PLM) geçtiğimiz şubat atında onaylanarak, uygulamaya başlandı. Planın hedefi, sera gazı emisyonlarının 2004 yılı seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar %50 oranında düşürülmesi.
“Paris Belediyesi’nin PLM 2030 Hedefi: Bisiklet yolculuklarını 3 kat arttırmak ve 2015 yılına kıyasla Paris’teki karayolu trafiğini %50 azaltmak”
Bu hedefi gerçekleştirmek için 2020 yılında 310 bin olan bisiklet yolculuğunu, 2030 yılına kadar 620 bin arttırılarak 930 bine çıkarılması, Paris’in iç kesimlerinde 648 araç km/saat olan trafik yoğunluğunun, 385-430 araç km/saate düşürülmesi gerekiyor.
Paris Belediyesi’nin bu kapsamdaki proje ve faaliyetleri: Bisiklet yolları, bisiklet park yerleri, bisiklet yolları ile entegre toplu taşıma ağları, şehir merkezinin fosil yakıtlı araçlara kapatılması, bisiklet kiralama hizmeti, bisikletli gezi organizasyonları, bisiklet kullanım eğitimi
“Türkiye’nin Hedefi: 2023 yılında 1.656 km olan bisiklet yolu uzunluğunu, 2026 yılında 4.600 km’ye çıkarmak”
Türkiye’nin iklim değişikliği azaltım ve mücadele kapsamında bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik 2030 yılına kadar yapılacaklar eylem planına alındı. Bisiklet yollarının arttırılması, kentlerdeki ulaşım araçlarının entegrasyonun sağlanması, bisikletli ulaşım ana planlarının hazırlanması ve proje destekleri verilmesi eylem planında bulunuyor.
Proje Desteği Nasıl Alınabilir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre; 2023 yılında 1.656 km olan bisiklet yolu uzunluğunun, 2026 yılında 4.600 km’ye çıkarılması hedefleniyor. Belediyeler bu konuda hazırladıkları projeleri Bakanlığa sunabilecekler. Bakanlık bünyesindeki ilgili komisyon tarafından değerlendirilen ve uygun görülen projeler için mali destek sağlanacak.
Kaynak
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
On İkinci Kalkınma Plan
Paris Belediyesi
İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030)
İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2024 Performans Programı
Şirketlerin, Stratejik Yönetimle Çözebilecekleri Sorunlar
Stratejik yönetim, bir işletmenin uzun vadeli başarısını sağlamada kilit bir rol oynar. İşletmelerin dinamik ve rekabetçi piyasa koşullarında sürdürülebilirliklerini koruyabilmeleri için stratejik yönetimi etkin bir şekilde uygulamaları gerekir. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
Stratejik Plan Hakkında Merak Edilen 7 Temel Soru
Stratejik yönetimin ilk adımı olan stratejik plan konusunda en çok sorulan temel 7 soruyu cevapladık. Özellikle planlama aşamasında olan kurum ve kuruluşlar için faydalı olacağını düşündüğümüz bu soruların dışında merak ettiğiniz soruları bize ulaştırabilirsiniz. 1. Stratejik Yönetim Nedir? Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kaynaklarını etkili ve verimli kullanması, rekabetin bulunduğu bir…
Gıda Güvenliği İçin Yerel Uygulamalar
Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2018’de aldığı karar ile 7 Haziran günü “Dünya Gıda Güvenilirliği Günü” olarak ilan edilerek 2019’dan itibaren tüm dünyada kutlanmaya başlandı. Bu kapsamda Dubai Belediyesi, Dubai Gıda Güvenliği Forumu‘nun ikinci oturumunu 6 Haziran 2024’de “Gıda Güvenliği: Beklenmeyene Hazırlık” teması ile gerçekleştirdi. Forum çok sayıda hükümet ve özel kuruluşun yanı sıra Çevre ve…
Organizasyonel Gelişim Danışmanlığı
Şirketlerin profesyonel ve sistemli bir yapıya kavuşmasını sağlayarak, uzun vadeli başarı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına destek oluyoruz. Şirketlerin kurumsallaşarak büyüme hedeflerine ulaşması, operasyonel verimliliği artırmaları ve rekabet avantajı elde etmelerini hedefleyen bu danışmanlık yedi temel süreçten oluşmaktadır. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
Yerel Savunuculuk: Toplumsal Katılımın Gücü
Yerel savunuculuk, yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki etkileşimi ve iş birliğini vurgulayan bir kavramdır. Belediyeler, kentlerin yönetiminde önemli bir rol oynar ve yerel savunucular, bu süreçte toplumsal katılımı artırmak için çalışırlar. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
Yerel Yönetimlerde İkiz Dönüşüm Stratejileri
İkiz Dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü entegre ederek endüstriyel, ekonomik ve sosyal süreçleri çevre dostu hale getirme amacını taşıyan bir kavramdır. İkiz Dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü bir araya getirerek iş süreçlerini daha akıllı, hızlı, çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefler. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
Yorum gönder