Şimdi yükleniyor

Yerel Yönetimlerde Norm Kadro

Yerel Yönetimlerde Norm Kadro, Türkiye’deki belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının personel istihdamını düzenleyen bir sistemdir. Bu sistem; kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasını, yerel hizmetlerin dengeli dağılımını sağlamayı, hizmet kalitesini artırmayı ve ihtiyaç duyulan nitelikteki personelin doğru sayıda ve unvanda istihdam edilmesini amaçlar.

Norm Kadro İlke ve Standartları, belediye meclislerince gerçekleştirilecek iptal, ihdas ve kadro değişiklik işlemlerinin usul ve esaslarını belirler. Belediye ve bağlı kuruluşlarını; nüfusa ve hizmet özelliklerine göre gruplara ayırır.

Yönetmelik; belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerini, hukuki durumları ve hizmet özelliklerine göre altı ana grup ve 59 alt gruba ayrılmıştır.

(A) Grubu: Büyükşehir Belediyeleri – 6 Alt Grup
(B) Grubu: İl Belediyeleri – 8 Alt Grup
(C) Grubu: Büyükşehir İlçe Belediyeleri – 19 Alt Grup
(D) Grubu: İlçe ve Belde Belediyeleri – 15 Alt Grup
(E) Grubu: Belediye Bağlı Kuruluşları – 9 Alt Grup
(F) Grubu: Mahalli İdare Birlikleri – 2 Alt Grup

Gruplar Nasıl Belirlenir?

Norm kadroyu bir örnekle açıklayalım. Bingöl Belediyesi’nin nüfusu 133.423, Sinop Belediyesi’nin nüfusu 57.404’dür. Nüfusa göre Bingöl Belediyesi B-3, Sinop Belediyesi’nin ise B-2 grubunda yer alması gerekir. Ancak idari yapı, sanayi-ticaret ve turizm gelişmişlik düzeyi kriterlerine göre bazı idarelerin grubu yükseltilmektedir. Turizm gelişiminden dolayı Sinop Belediyesi bir grup yükseltilerek B-3 grubuna alınmıştır.

Norm KadroB-2
(Nüfus 50 000-99.999)
B-3
(Nüfus 100.000-149.999)
Belediye Başkan Yardımcısı23
Yazı İşleri Müdürü11
Mali Hizmetler Müdürü11
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü11
Afet İşleri Müdürü11
Fen İşleri Müdürü11
İmar ve Şehircilik Müdürü11
Temizlik İşleri Müdürü11
İtfaiye Müdürü11
Zabıta Müdürü11
Hukuk İşleri Müdürü11
Veteriner İşleri Müdürü11
Teftiş Kurulu Müdürü1
Diğer Müdürler(*)811
Özel Kalem Müdürü11
Uzman56
Şef2834
Müfettiş6
Müfettiş Yardımcısı2
Avukat34
Mali Hizmetler Uzmanı22
Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı11
İdari Personel(**)5567
Teknik Personel(**)5570
Sağlık Personeli(**)1618
Yardımcı Hizmet Personeli(**)812
İtfaiye Amiri22
İtfaiye Çavuşu46
İtfaiye Eri4454
Zabıta Amiri34
Zabıta Komiseri1012
Zabıta Memuru6072
Memur Kadroları Toplamı319399
Sürekli İşçi Kadroları Toplamı164190

Görüldüğü üzere Teftiş Kurulu Müdürü, Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı unvanları B-2 grubunda yer almaz. B-3 grubunda ise Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı unvanları bulunmaktadır. Ayrıca diğer kadro sayıları B-2’ye göre B-3 de daha geniştir.

Reorganizasyon Norm Kadroya Uyumlu Olmalı

Sistem, belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının daha etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Norm kadro uygulaması, belediyelerin ihtiyaçlarına göre personel sayısını ve niteliğini belirlemelerine yardımcı olur ve böylece yerel yönetimlerin daha kaliteli hizmet sunmasını destekler. Reorganizasyon çalışmalarına, Norm Kadro İlke ve Standartlarına bakarak başlamak gerekir. Yapılacak organizasyon güçlendirme çalışmaları Norm Kadro ile uyumlu olmalıdır.

Kaynak: Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliği

  • Şirketlerin, Stratejik Yönetimle Çözebilecekleri Sorunlar

    Stratejik yönetim, bir işletmenin uzun vadeli başarısını sağlamada kilit bir rol oynar. İşletmelerin dinamik ve rekabetçi piyasa koşullarında sürdürülebilirliklerini koruyabilmeleri için stratejik yönetimi etkin bir şekilde uygulamaları gerekir. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

  • Stratejik Plan Hakkında Merak Edilen 7 Temel Soru

    Stratejik yönetimin ilk adımı olan stratejik plan konusunda en çok sorulan temel 7 soruyu cevapladık. Özellikle planlama aşamasında olan kurum ve kuruluşlar için faydalı olacağını düşündüğümüz bu soruların dışında merak ettiğiniz soruları bize ulaştırabilirsiniz. 1. Stratejik Yönetim Nedir? Stratejik yönetim, bir organizasyonun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kaynaklarını etkili ve verimli kullanması, rekabetin bulunduğu bir…

  • Gıda Güvenliği İçin Yerel Uygulamalar

    Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2018’de aldığı karar ile 7 Haziran günü “Dünya Gıda Güvenilirliği Günü” olarak ilan edilerek 2019’dan itibaren tüm dünyada kutlanmaya başlandı. Bu kapsamda Dubai Belediyesi, Dubai Gıda Güvenliği Forumu‘nun ikinci oturumunu 6 Haziran 2024’de “Gıda Güvenliği: Beklenmeyene Hazırlık” teması ile gerçekleştirdi. Forum çok sayıda hükümet ve özel kuruluşun yanı sıra Çevre ve…

  • Yerel Savunuculuk: Toplumsal Katılımın Gücü

    Yerel savunuculuk, yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki etkileşimi ve iş birliğini vurgulayan bir kavramdır. Belediyeler, kentlerin yönetiminde önemli bir rol oynar ve yerel savunucular, bu süreçte toplumsal katılımı artırmak için çalışırlar. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

  • Yerel Yönetimlerde İkiz Dönüşüm Stratejileri

    İkiz Dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü entegre ederek endüstriyel, ekonomik ve sosyal süreçleri çevre dostu hale getirme amacını taşıyan bir kavramdır. İkiz Dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü bir araya getirerek iş süreçlerini daha akıllı, hızlı, çevre dostu ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefler. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

  • Sürdürülebilir Şehir Ulaşımı Atlası

    Merkezi New York’ta bulunan Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü(ITDP) tarafından hayata geçirilen; sürdürülebilir ve kapsayıcı yolcu taşımacılığına yönelik göstergelerin ölçüm sonuçlarının yer aldığı, çevrimiçi gösterge paneli kamuoyunun hizmetine sunuldu. İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

Yorum gönder