Şimdi yükleniyor

Kamuda İç Kontrol Sistemi

İç kontrol Sistemi, kurumun yönetimi ve personeli tarafından uygulanan, belirlenmiş hedeflere ulaşmayı ve misyonu gerçekleştirmeyi amaçlayan bütünleşik bir süreçtir. Bu sistem, kurumun genel işleyişini etkileyen bir yapıdadır ve yalnızca finansal işlemler ve raporlama ile sınırlı kalmaz. Aynı zamanda, yönetim, süreçler, stratejiler ve diğer faaliyetler gibi unsurları da içerir. İç kontrol, uyum ve performans düzeyinde gerçekleştirilen tüm kontrolleri kapsayan kapsamlı bir sistemdir.

Türkiye’de İç Kontrol

Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan reformalar sürecinde Türkiye’de kamu mali yönetim sisteminin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amacıyla

2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunuyürürlüğe konulmuştur.

Bu kanun doğrultusunda iç kontrol sisteminin tüm kamu kurumlarında kurulması ve uygulanması zorunlu hale getirilmiştir.

5018 Sayılı Kanun’un 55. maddesine göre İç Kontrol idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;

  • Faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
  • Varlık ve kaynakların korunmasını,
  • Muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını,
  • Mali bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini

sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçler ile iç denetimi kapsayan mali ve diğer kontrollerin bütünü olarak tanımlanmıştır.

İç Kontrol Mevzuat

İç Kontrol’ün Amacı Nedir?

  • Kamu gelir, gider, varlık ve yükümlülüklerinin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetilmesini,
  • Kamu idarelerinin kanunlara ve diğer düzenlemelere uygun olarak faaliyet göstermesini,
  • Her türlü mali karar ve işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzluğun önlenmesini,
  • Karar oluşturmak ve izlemek için düzenli, zamanında ve güvenilir rapor ve bilgi edinilmesini,
  • Varlıkların kötüye kullanılması, israfını ve kayıplara karşı korunmasını

sağlamaktır. (5018 Sayılı Kanun m. 56)

İç kontrol; sadece finansal işlemler ve raporlama ile ilgili değil; yönetimi, idare süreçlerini, kurumun diğer faaliyetlerini kapsayan tüm kontrollerin bütünüdür.

Belediyelerde İç Kontrol’ün Önemi

Kurumlar, belirli amaçlar doğrultusunda kurulurken hedeflerine ulaşmak için yürüttükleri faaliyetler sırasında sürekli olarak riskler ve belirsizliklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Sürdürülebilir başarıya ulaşmanın temel şartlarından biri, iç kontrol sisteminin etkinliği ve bu sistemin iyi yönetilerek etkinliğinin sürekli korunmasıdır.

Belediyeler, geniş bir personel ve kaynak yapısıyla hizmet sunan, çeşitli ve kapsamlı faaliyetleri olan yerel kamu idareleridir. Hizmet bekleyen vatandaşların hızlı ve kaliteli hizmet alma beklentilerini karşılamak zorunda olan belediye başkanları ve yöneticileri, kurumun tüm faaliyet ve işlemlerini doğrudan kontrol etme imkanına sahip değildir. Bu nedenle, yönetimin, belediyenin ve her bir birimin belirlenen misyon ve hedeflere uygun bir şekilde çalıştığını güvence altına alacak bir sisteme ihtiyaç duymaktadır.

Kamu iç kontrol standartlarına uygun şekilde oluşturulacak iç kontrol sistemleri; belediyelerdeki idari ve mali süreçlerin ayrılmaz bir parçası olarak, belediyelerin faaliyetlerinin etkili, verimli ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynaklarının korunmasını, finansal tablolarının güvenilirliğini sağlayacaktır. Bu sistemler, üst yönetime makul bir güvence sağlayarak belediyelerin belirlenen hedeflerine ulaşmalarına katkı sunmayı amaçlanmaktadır.

İç Kontrol sistemi 5 bileşen ve 17 standarttan oluşmaktadır.

İç kontrol bileşenleri
İç Kontrol Standartları

İç Kontrol’ün Faydaları Nelerdir?

İç kontrol sistemi, yöneticilerin ve çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarını net bir şekilde anlamalarını ve etik değerleri benimsemelerini sağlayarak kurum kültürünü güçlendirir. Faaliyetler sırasında karşılaşılabilecek sorunları en aza indirerek etkinliği artırır ve kurumsal imaja olumlu katkıda bulunur. Risk yönetimi, kurumun hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek faktörlerin etkisini azaltarak belirsizlikleri minimize eder. Yazılı prosedürler ve mali kararlar, çalışanların idarenin tüm faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlarken kurumsallaşmayı destekler ve kişiye bağımlılığı azaltır. Ayrıca, bilgi ve iletişim sistemleri, sağlıklı karar alınabilmesi için gerekli bilgilerin tam, doğru, zamanında ve güvenilir bir şekilde üretilip iletilmesini temin eder. Son olarak, iç kontrol sistemi, kurumların stratejik hedeflerine ulaşmalarını desteklerken yöneticilerin hedeflere ulaşmada daha iyi izleme ve değerlendirme yapmalarına olanak tanır.

İç kontrol, kamu kurumlarının hedeflerine ulaşmasını, kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmesini ve mali usulsüzlükleri önlemesini sağlayan kritik bir sistemdir. Türkiye’de iç kontrol sistemlerinin zorunlu hale gelmesi, belediyelerin hizmet kalitesini artırarak şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlarken, kamu güvenini pekiştirir. Bu sistemler, yöneticilerin ve çalışanların görev ve sorumluluklarını netleştirerek kurum kültürünü güçlendirir ve sürdürülebilir başarıyı destekler.

İç kontrol sistemlerinin etkili bir şekilde kurulması ve işletilmesi, kurumların sadece yasal gereklilikleri karşılamasını değil, aynı zamanda operasyonel verimliliğini artırmasını sağlar. Eğer kurumunuzda iç kontrol sisteminin kurulumu, eğitimi ve uygulama süreçleri konusunda profesyonel bir destek arıyorsanız, uzman ekibimizle yanınızdayız. Eğitim planımızı inceleyerek, kurumunuzda iç kontrol sistemini nasıl daha etkin hale getirebileceğinizi öğrenebilir, bu alanda profesyonel destek almak için bize başvurabilirsiniz.

İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın

Yorum gönder