Sürdürülebilir Kentleşme
Günümüzde, çevre ve toplumu gözetmeden kontrolsüz şekilde büyüyen kentler yerini sürdürülebilir kentlere bırakmaktadır.
Sürdürülebilir Kent
Sürdürülebilir kentler, faaliyetleri aracılığıyla çevresel etkileri azaltarak, kendi bölgesel, coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel koşullarına uygun olarak sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarını teşvik etme yoluyla varlığını devam ettiren üretken yaşam alanlarıdır. Bu kentler, enerjide kendi kendine yeterli, enerji üretmek için atıkları yöneten, daha sürdürülebilir ulaşıma sahip, yeşil alanları koruyan hem doğal hem ekonomik kaynaklarını doğru yöneten ve kullanan; eğitim eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları üzerine inşa edilmiş bir yaşam alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çevresel, Sosyal ve Ekonomik Faktörler
Sürdürülebilir kentlerin oluşturulması için en temel nokta şehirleri yöneten belediyelerdir. Belediyeler sürdürülebilir kentler oluşturmak için stratejik planlama süreçlerinde, sürdürülebilir kentlerin temel ilkelerini benimsemeleri ve bu doğrultuda politikalar geliştirmeleri önemlidir. Çevresel, sosyal ve ekonomik faktörleri dengeli bir şekilde ele alarak kentlerin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için kapsamlı bir yaklaşım benimsemelidirler. Ayrıca, yerel halkın katılımını sağlayarak ve paydaşlarla iş birliği yaparak daha etkili ve meşru kararlar almalıdırlar.
Herkes İçin Daha İyi Yaşam Kalitesi
Sonuç olarak, sürdürülebilir kentlerin oluşturulması ve geliştirilmesi, belediyelerin stratejik planlama süreçlerinin merkezine yerleştirilmesi gereken bir önceliktir. Bu kentler, çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan dengeli ve sağlam bir yapıya sahip olup, yaşayan ve çalışan herkes için daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.
Şirketlerin, Stratejik Yönetimle Çözebilecekleri Sorunlar
Stratejik yönetim, bir işletmenin uzun vadeli başarısını sağlamada kilit bir rol oynar. İşletmelerin dinamik ve rekabetçi piyasa koşullarında sürdürülebilirliklerini koruyabilmeleri…
Stratejik Plan Hakkında Merak Edilen 7 Temel Soru
Stratejik yönetimin ilk adımı olan stratejik plan konusunda en çok sorulan temel 7 soruyu cevapladık. Özellikle planlama aşamasında olan kurum…
Gıda Güvenliği İçin Yerel Uygulamalar
Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu’nun 20 Aralık 2018’de aldığı karar ile 7 Haziran günü “Dünya Gıda Güvenilirliği Günü” olarak ilan edilerek 2019’dan itibaren…
Yerel Savunuculuk: Toplumsal Katılımın Gücü
Yerel savunuculuk, yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki etkileşimi ve iş birliğini vurgulayan bir kavramdır. Belediyeler, kentlerin yönetiminde önemli bir rol…
Yerel Yönetimlerde İkiz Dönüşüm Stratejileri
İkiz Dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü entegre ederek endüstriyel, ekonomik ve sosyal süreçleri çevre dostu hale getirme amacını taşıyan…
Sürdürülebilir Şehir Ulaşımı Atlası
Merkezi New York’ta bulunan Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü(ITDP) tarafından hayata geçirilen; sürdürülebilir ve kapsayıcı yolcu taşımacılığına yönelik göstergelerin ölçüm…
İçeriği Sosyal Medyada Paylaşın
Yorum gönder